Veelgestelde vragen over webdesign.

 Het ontwerpen en ontwikkelen van een website brengt veel werk met zich mee en roept vaak vragen op bij de opdrachtgever.
In deze FAQ probeer ik op de meest gestelde vragen een passend antwoord te geven.

Vragen

Wat zijn de gemiddelde kosten voor een website?

Elk project is anders, zo ook de eindfactuur. Maar de gemiddelde prijzen zijn als volgt:

Website gebouwd door een zelfstandig ondernemer:  €1000,- tot €2000,-
Website gebouwd door een ontwerp/webbureau met ervaren personeel: €2000,- tot €5000,-
Grote web projecten voor bijvoorbeeld de overheid kunnen oplopen van €5000,- tot wel €50.000,-.

000.nl heeft dit in een helder artikel nog eens extra toegelicht.
https://000.nl/kosten-website-laten-bouwen/

Een quote uit het artikel:

Over het algemeen geldt; hoe meer je betaalt, hoe beter jouw website qua design, techniek en gebruiksvriendelijkheid is.
Hoe professioneler, gebruiksvriendelijker en helderder de website van de website is, hoe beter jouw website zal zijn.
Hoe actiever je online gaat, hoe meer een investering in een betere website zich terugbetaald.

Waaruit zijn de kosten voor de website opgebouwd?

De kosten voor een website zijn opgebouwd uit het volgende:

 • Een starttarief
 • Kosten webhosting
 • Kosten CMS (vaak gratis)
 • Installatie server software (indien nodig)
 • Installatie CMS
 • Kosten templates (WordPress, webshops)
 • Onderzoek
 • Ontwerp
 • Toepassing ontwerp
 • Feedback sessies
 • Bugfixes
 • Search Engine Optimization (SEO)

Eventuele extra kosten:

 • Advertenties
 • Social Media Marketing
 • Visuele content: Videobeelden en fotografie, visual design zoals logo’s en iconen.

Waarom moet ik vooruitbetalen?

Ik vraag altijd een aanbetaling van 50% van het factuurbedrag. Door deze vooruitbetaling te handhaven loop ik minder debiteurenrisico en biedt voor beide partijen zekerheid. Zodra de website ontwikkeld is en de v1.0 afgeleverd kan worden wordt de resterende 50% in rekening gebracht. Waarna de betaling is voldaan gaat de website online. Alle overige werkzaamheden na de ‘launch’ vallen onder extra service.

Ik zie op het internet dat ik een website voor slechts €100,- kan krijgen. Hoe zit dat?

Er zijn steeds vaker bedrijven op het internet te vinden die website ontwikkeling aanbieden voor ogenschijnlijk zeer lage prijzen. Echter, hier zit altijd wat achter. Zij het een website waar je 0 controle over krijgt en het moet doen met de stijlen die ze hebben, zij het een verplicht servicecontract van 200 euro per jaar, met een minimum termijn van 3 – 5 jaar. Zie de vraag hieronder voor meer details daarover.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een webdesigner?

Een belangrijke tip is om geen website te laten maken door iemand die een custom CMS gebruikt. Hoe indrukwekkend het ook is dat iemand zelf een CMS kan bouwen, wanneer jij als klant besluit om de samenwerking te beeindigen zit je vast aan een CMS waar je niks mee kunt. Geen onderhoud, geen updates, en bovenal: geen wijzigingen. Gebruik dus altijd een vertrouwd CMS.

Advies nummer 2 is om jouw website niet te laten maken door bijvoorbeeld het neefje van. Hoe aantrekkelijk het ook klinkt om voor een habbekratsje een website/webshop te krijgen, laat je website altijd door een professional ontwerpen en bouwen. Een zakelijke relatie voorkomt veel persoonlijke frustraties wanneer het anders loopt dan gewenst.

Nummer 3 op de lijst is: denk na over je website op mobiel!
Meer dan 80% van al het internet verkeer loopt tegenwoordig via smartphones en tablet. Daarom is het uiterst belangrijk dat je website geoptimaliseerd is voor mobiel. Dat noemen we ‘responsive web design‘, waarbij de website zichzelf aanpast op basis van het type apparaat waar hij op bekeken wordt.
Gelukkig is WordPress daarop voorbereid en zijn 99% van de beschikbare thema’s geschikt voor mobiel gebruik. Ook bij projecten op maat dient er extra aandacht gegeven te worden aan het gedrag en ontwerp van de site op mobiele apparaten. Dat kost extra tijd, maar is van groot belang!

Wees ontzettend op je hoede bij aanbiedingen als “Voor slechts €19,95 per maand uw eigen website!“. Vaak ben je verplicht om een contract aan te gaan van minimaal 3 tot 5 jaar. De rekensom is dan snel gemaakt. 20 x 12 = €240,- per jaar. €240,- x 5 = €1200,- . Voor €1200,- kun je bij de meeste webdesigners een prachtige website laten maken, terwijl je bij een dergelijk abonnement weinig tot geen controle over de site hebt, vaak beperkte keuze hebt betreft ontwerp, welke ook nog eens door meerderen gebruikt worden. Weg originaliteit!

Als laatste: goedkoop is duurkoop!
Wanneer een webdesigner aangeeft dat hij of zij voor €200,- euro een complete website kan bouwen, dan kun je er van uit gaan dat de kwaliteit te wensen over zal laten en je naderhand alsnog extra moet investeren om de boel veilig en stabiel te laten maken.
Het maken van websites en applicaties is handwerk en kost per definitie veel tijd. Uiteraard zijn er bedrijven die torenhoge bedragen vragen voor de simpelste klusjes, maar over het algemeen kost een werkende, mooie, zoekmachine geoptimaliseerde website ruim 40 uur om te maken. Daarbij komen dan nog eventuele bugfixes, feedback sessies met de opdrachtgever en eventuele extra eisen.
Je website is het visitekaartje voor het internet. Wees slim en investeer!

Hoe lang duurt het voordat mijn website klaar is?

Dat is geheel afhankelijk van het type website dat er ontwikkeld wordt, maar een ruwe schatting zou zijn:

 • One-page website: 20 uur
 • Website met 5 pagina’s: 30 uur
 • Website met 5 pagina’s en compleet functionerende webshop: 50 uur
 • Website met 5 pagina’s, een webshop en een forum: 70 uur

Uiteraard kan het sneller of trager gaan dan geschat. Echter doe ik altijd mijn best om het project af te ronden binnen de geschatte tijd.

Ik wil mijn hele website door jou laten verzorgen, inclusief de content (tekst, video, afbeeldingen etc.). Kan dat ook?

Dat klinkt als de ideale client! Een compleet pakket is zeker mogelijk. Het maken van eigen visuele content komt de site identiteit alleen maar ten goede.
Naast het bouwen van de site kan ik de volgende diensten aanbieden:

Fotografie: denk hierbij aan bedrijfsfoto’s op locatie, productfotografie, evenement fotografie.
Video: bijv. een bedrijfsvideo met als thema “Wie we zijn/Wat we doen”.
Teksten: bijv. het opstellen van een biografie over het bedrijf.

Ik heb al een bestaande website/webshop. Kun je die ook voor mij aanpassen?

Afhankelijk van de vereiste wijzigingen is het mogelijk om een bestaande website aan te passen. Echter is het zo dat elke ontwikkelaar zijn of haar eigen methoden en technieken handhaaft waardoor het soms lastiger is om bepaalde fouten op te lossen. Daarom raad ik aan om, wanneer de huidige website niet goed werkt, na te denken over een herontwerp. Niet tevreden met de huidige website? Dan maak ik met liefde een nieuwe!

Kan ik mijn website zien tijdens de ontwikkeling?

Natuurlijk! Afhankelijk van het type project worden de websites in ontwikkeling op een aparte testserver gezet. Je ontvang van mij een URL naar de website in ontwikkeling. Wees gerust! Deze sites worden niet geïndexeerd door zoekmachines en dus nog niet zichtbaar voor anderen.

Ik lees vaak over 'een CMS'. Wat is dat?

De afkorting ‘CMS’ staat voor Content Management Systeem. Met behulp van een CMS kun je je website beheren op een stuk gebruiksvriendelijkere manier. Het bekendste voorbeeld van een CMS is natuurlijk WordPress, een gratis CMS met enorm veel verschillende thema’s, plugins en support.
Natuurlijk zijn er meer CMSen op de wereld. Een ander goed voorbeeld is Drupal of Joomla.

Top Ten Reviews heeft de meest populaire CMSen op een rijtje gezet:
http://cms-software-review.toptenreviews.com/

Kan ik de website naderhand zelf bijhouden?

Dat kan zeker! WordPress is een erg gebruiksvriendelijk CMS waarmee je o.a. zelf pagina’s kunt aanmaken, blog posts kunt plaatsen en foto’s uploaden.
Bij websites op maat is dat lastiger, maar kan er alsnog in overleg de keuze gemaakt worden om er een CMS aan te koppelen zodat het bijhouden zelf gedaan kan worden.

Of kun jij dat voor ons doen?

Het, na afronding, bijhouden van de website is zeker mogelijk! Afhankelijk van de hoeveelheid van de verwachte wijzigingen kunnen we samen kijken naar een service contract voor een bepaalde tijd.

Geef je ook training in het gebruiken van WordPress?

Indien je zelf de website gaat bijhouden maar nog geen ervaring hebt met WordPress of WooCommerce is het zeker mogelijk om een basistraining te krijgen. Dit is ook zeker een aanrader! Elke site die ik maak is weer anders opgebouwd en vereisen soms extra/andere handelingen. Veel sites en YouTube video’s die uitleggen hoe WordPress werkt kunnen daar natuurlijk niet op inspelen.

Maak je ook websites op maat (zonder CMS) ?

Uiteraard! Indien je geen behoefte hebt aan een CMS, bijvoorbeeld omdat het een statische website met 1 pagina betreft, kan ik geheel naar wens een website voor je uitwerken.

Bij welke hosting provider komt mijn website terecht?

Ik werk al een tijd naar volle tevredenheid met TransIP. De service van TransIP is van de hoogste kwaliteit en hun hosting oplossingen passend voor ieder wat wils. De stabiliteit van hun servers zijn in mijn ervaring ongeëvenaard. Ik zal daarom altijd adviseren om een hosting pakket bij TransIP aan te schaffen. Bekijk www.transip.nl voor meer informatie en prijzen. Als een andere provider de voorkeur geniet dan is dat uiteraard geen probleem, onder de voorwaarde dat de hosting die zij leveren geschikt zijn voor het project.

Geen idee welk pakket het meest geschikt is? Geen nood! Samen bekijken we de opties en de beste oplossing.

Welk type webhosting raad jij aan?

Er bestaan diverse soorten webhosting. De belangrijkste zijn:

 • Shared Hosting
  Bij Shared Hosting deel je de server met meerdere websites. Dat houdt in dat wanneer er meerdere sites op een server veel bezoek krijgen, deze server trager wordt, wat direct impact heeft op de laadtijden van de website. Over het algemeen is dat geen probleem daar de meeste servers tegenwoordig zeer snel en efficient zijn. Dit is vaak de simpelste en goedkoopste vorm van hosting en is voor de meesten een prima keuze.
 • VPS Hosting (managed)
  VPS (virtual private server) houdt in dat er een virtuele server speciaal voor jou wordt gereserveerd. Elke VPS krijgt een eigen processor core, geheugen en opslag toegekend. ‘Managed‘ houdt in dat de hosting provider deze server inricht voor de gebruiker, onderhoud pleegt en updatet waar nodig. Dit is een zeer prijzige vorm van hosting, maar erg interessant voor grotere bedrijven.
 • VPS Hosting (unmanaged)
  (Bijna) hetzelfde als managed VPS. Bij ‘unmanaged‘ moet de gebruiker de server helemaal zelf inrichten, onderhouden en updaten. Dit kan een tijdrovend proces zijn, maar daartegenover staat een grote hoeveelheid controle. Je hebt het zelf voor het zeggen wat er gebeurt met de server.
  Deze vorm van hosting is voor geavanceerde gebruikers, maar is weer stukken goedkoper dan ‘managed‘ hosting.
 • Dedicated Server
  De naam verraad het al: een complete server toegewijd aan jouw domein. Dit is de duurste en meest geavanceerde vorm van hosting en is enkel geschikt voor websites met heel veel bezoekers (bijv. NOS.nl, NU.nl, etc.). Sterker: dergelijke servers worden vaker gebruikt voor webapplicaties (bijv. cloud services) dan voor webhosting.

Mijn advies is altijd: voor een simpele website die als informatie punt dient ben je het beste af met een simpel Shared Hosting pakket. Deze zijn het makkelijkst in te stellen en zeer voordelig.

Hoe vaak mag ik kostenloos wijzigingen doorgeven na afronding van de site?

Alle extra wijzigingen, toevoegingen of andere bewerkingen aan de website vallen onder extra service. Voorafgaand of tijdens het project doe ik een voorstel voor een service contract voor een bepaalde tijd. Enkele voorbeelden:

1-jarig service contract – eenmalig €200,-
– 10 inzetbare uren voor wijzigingen
– Gratis updates voor WordPress en plugins

Maandelijks opzegbaar service contract – €25,- per maand
– 3 inzetbare uren voor wijzigingen (per maand)
– Gratis updates voor WordPress en plugins

Zijn de inzetbare uren op? Dan geldt het reguliere uurtarief van €35,- per uur.
Een tip om extra kosten te voorkomen: verzamel alle benodigde wijzigingen en stuur deze in één keer door.

Welke tools gebruik je voor web design?

Ik werk met veel verschillende softwarepakketten en technologieën.
De meest gebruikte daarvan zijn:

Software
– Apple Mac OS X
– Microsoft Windows
– Adobe Creative Cloud:
– Adobe Photoshop
– Adobe InDesign
– Adobe Illustrator
– Adobe Premiere Pro
– Adobe After Effects
– Final Cut Pro X
– Sketch 3
– Atom
– FileZilla FTP

Webtechnologieën
– HTML 5
– CSS 3
– JavaScript
– JQuery
– PHP
– SASS/SCSS
– Node.js/Express
– Bootstrap
– WordPress
– Foundation

Werk je alleen of met anderen?

Als zelfstandig ondernemer doe ik het meeste werk zelf. Toch wil het wel eens voorkomen dat ik voor speciale gelegenheden mijn netwerk inschakel. In mijn netwerk bevinden zich een aantal getalenteerde copywriters, vormgevers en fotografen, maar ook programmeurs en webdesigners.

Een van mijn doelen is om binnen nu en 5 jaar een gaaf en getalenteerd team samen te hebben gebracht onder IAMT.

Staat jouw vraag er niet tussen of wil je extra toelichting? Neem dan snel even contact met me op!

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.